Hi, we are the Year 3 and 4 class which makes us all 7, 8 or 9 years old (with the exceptions of our teacher, Mr. Butterfield and Mr Brunsdon, our teaching assistant). This summer we are looking forward to our camping trip on the 3rd, 4th and 5th July.
Please remember your sports kit for P.E. on a Tuesday and Dance on Thursday. Swimming takes place on Friday. There are after school sports clubs and activities most days. Homework is set twice a week and should be 15 to 20 minutes of really good effort, after that time please stop. Your spellings are due in on Thursday and the weekend homework is due Monday.
If you ever want to talk to me then the simplest thing is to talk to me before, or after school, however, if you would rather send an email then it's email@example.com
Now we are nearing midsummer and the days are longer, we are investigating light and shadow in science. We will look at the sun and moon, as well as how days change depending on the time of the year and where on Earth you are. In English we will perform a puppet show based on the migration of the cuckoo, this will be filmed and shown at the Lafrowda Festival.
Outside of the classroom I expect everyone to read for pleasure, every night would be great, but I will be looking for 3 signed updates in the Reading Record each week. There is a spelling homework; out on Monday, back on Thursday, whilst the weekend homework goes out on Friday and is back on Monday. Please don't spend more than 20 minutes on your homework. If anything is either too easy, or too hard, then just let me know (perhaps you could write a note in the homework book, or in the reading record) so that we can sort something out nice and quickly.
The maths curriculum requires that children can answer questions and solve problems through reasoning and being fluent in maths. Therefore, in Nanjizal, we always make sure there is a mix between exploring ideas / thinking for yourself (using puzzles and problems) and targeted practice to make sure the fundamentals of adding / subtracting / dividing and multiplying are in place and secure. It is really important that you help the children with:
- times tables (not just 6 x 4 = 24, but also: how many 4s are in 24, 4 x ? = 24 and 24 / 4 = ?)
- number bonds to 100 (that is: if I have 45 how many more do I need to get to 100, which also allows me to solve; if I have 4.5 what do I need to make 10).
- place values (that is the digits in a number go up, or down, by x10 in each column , so 10x10 = 100 and 10x100 = 1000 etc.)
..... and most importantly, if you are not sure then have a go and do your best.....
If they know these inside out and can use them fluently, then we can spend our time looking at at the more interesting questions!